príprava kávy

Ako na alternatívne prípravy kávy?

Utorok, 2. november 2021

Tí z vás, ktorí milujú kávu, určite vedia, že existuje mnoho spôsobov prípravy kávy. Niekto má rád klasické espresso či cappuccino, iní si skôr vychutnajú kávu, ktorá je pripravená alternatívnym spôsobom.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aké alternatívne prípravy kávy existujú? Spôsobov je naozaj veľa a každý z nich dodáva káve o niečo inú chuť. Vyskúšajte tieto alternatívne spôsoby pitia kávy a určite objavíte nové chute kávy!

Prekvapkávaná káva

prekvapkavana-kava-moccamaster

Špecifickosť tejto kávy spočíva v tom, že jej extrakcia je ukončená precedením kávy cez filter. Je to pomerne jednoduchý spôsob prípravy a preto ho mnoho ľudí využíva doma.

Ak si radi vychutnávate pomalé pitie kávy, je pre vás práve tento spôsob prípravy ideálny.

Na prípravu tejto kávy budete potrebovať kávovar na prekvapkávanú kávu. Skvelou výhodou býva jeho väčšia veľkosť, vďaka čomu môžete spraviť naraz aj väčšie množstvo kávy. Veľkosť kanvice sa zvyčajne pohybuje od 0,75 do 2 litrov.

Káva na filter má jedno špecifikum, ktorým je filter na kávovare. V ponukách nájdete dva typy filtrov:

Papierový – ktorý je určený na jednorázové použitie, ale je tiež menej kvalitný a môže ovplyvniť chuť kávy;

Umelohmotný filter – je výhodný v tom, že sa dá použiť aj viackrát, pretože je vyberateľný a umývateľný.

Všeobecný názor je, že prekvapkávaná káva je nekvalitná, avšak základ spočíva práve v spôsobe jej prípravy. A tú ovplyvníte spôsobom mletia a tiež dĺžkou extrakcie.

Treba sa však pripraviť na to, že na rozdiel od klasického espressa má menej výraznú chuť a krémovú konzistenciu, avšak na jej kvalite to rozhodne neuberá. Ideálna na jej prípravu je stredne hrubo mletá káva (asi 6,5 g na 1 dl).

French Press

french-press-priprava-kavy

Alternatívna príprava kávy zahŕňa aj French Press. Tento spôsob je asi tým najklasickejším a tiež najjednoduchším na prípravu kávy. Niekedy sa môžete tiež stretnúť s označením francúzsky lis.

Vedeli ste, že prvýkrát sa takáto káva pripravila vo francúzskom regióne Provence?

Tento spôsob prípravy kávy sa nezaobíde bez samotného prístroja a určite tiež budete potrebovať veľmi hrubo namletú kávu. Ideálnych je asi 6 gramov na 1 dl), použite horúcu, avšak nie vriacu vodu.

Tento spôsob je veľmi starý, ale ešte stále je veľmi populárny aj medzi baristami.

No a nakoniec, čo je to vlastne French Press? French press je kanvička na prípravu kávy, ktorá pomocou piestu s filtrom umožňuje oddeliť vytvorený nápoj od kávovej usadeniny. Väčšinou je nádoba french press vyrobená zo skla a má plastové či kovové úchyty a držiaky.

AeroPress

aeropress-priprava-kavy

AeroPress ako spôsob prípravy kávy sa stáva veľmi zaujímavou a tiež modernou metódou.

Pritom je pomerne mladý, pretože prvýkrát bol uvedneý na trh až v roku 2005.

Na jeho prípravu potrebujete taktiež špecifický kávovar/nástroj, ktorý je malý a ľahko prenosný. Káva sa v ňom filtruje pôsobením ručne vyvinutného tlaku. Ten vzniká pomocou piestu s papierovým filtrom.

Kávu s ním dokážete pripraviť niekoľkými spôsobmi a v neposlednom rade - ak cestujete, bude vhodný práve pre vás. A je nesmierne praktický. Vaša káva z neho bude chutiť ideálne, ak budete mať správnu teplotu vody, tlak vzduchu hrúbku namletej kávy. Príprava tejto kávy je rýchla a praktická.

Cold Brew

cold-brew-priprava-kavy

Presne ako napovedá názov, ide o typ kávy, ktorá neprišla do kontaktu s horúcou vodou.

Ideálny spôsob prípravy je zaliať čerstvo namletú kávu, a to, napríklad, z french press. Použijete pri tom studenú vodu a necháte kávu pôsobiť asi 12 až 24 hodín. Káva sa bude vyznačovať vyššou sladkosťou a nižšou aciditou. Budú v nej prevládať čokoládové a ovocné tóny.

Určite však zachovajte správny spôsob prípravy tejto kávy, pretože iba tak si zachová svoju skvelú chuť.

Kávu nepripravujte tak, že naleteje horúcu kávu na ľad. Základ práve spočíva v dlhej extrakcii a studenej vode. V neposlednom rade na jej prípravu použite na hrubo zomletú kávu.

Pitie kávy z vákuového kávovaru (drop syphon)

vakuovy-kavovar-priprava-kavy

Tento kávovar dokáže taktiež zabezpečiť gurmánsku a chutnú kávu.

Jeho výhodou je ľahká manipulácia a okrem iného vyzerá tento kávovar aj veľmi pekne a dizajnovo. Káva z neho sa pripravuje veľmi jednoducho a potrebujete len niekoľko minút. Viaceré kávovary majú tiež displej a automatický režim, vďaka čomu je príprava naozaj jednoduchá.

Pitie moka kávy

moka-kavovar-s-kavou

Moka káva stále, hlavne v slovenských domácnostiach, nestráca na svojej popularite.

Najznámejšou verziou na jej prípravu je Moka Express, ktorý vznikol ešte v roku 1933.

Základom prípravy tejto kávy je špecifický kávovar, ktorý od svojho vzniku prešiel mnohými inováciami, avšak jeho základ stále zostáva nezmenený.

Väčšinou je tento kávovar vyrobený z hliníka, ktorý je absolútne bezpečný.

Spravidla platí, že čím starší tento kávovar je, tým lepšiu kávu z neho získate, pretože hliníkové steny nasávajú arómu kávy.

Veľkou výhodou pitia moka kávy je, že je to lacný spôsob, pretože tento kávovar stojí iba niekoľko Eur.

Hario v60

hario-v60-priprava-kavy

V porovnaní s inými prekvapkávacími kávovarmi je hario o niečo jednoduchší. Avšak v jednoduchosti v tomto prípade spočíva jeho dokonalosť. Na druhú stranu je aj malý a vďaka tomu ho so sebou zoberiete kamkoľvek a navyše z neho získate veľmi dobrú kávu.

Má skvele navrhnutý systém prekvapkávacieho kužeľa, z ktorého za pár minút získate skvelú kávu.

Alternatívna príprava kávy nekončí ani týmto prístrojom. Na trhu nájdete tiež množstvo ďalších variánt, ako sú tiež, napríklad, kávové vrecká, a je na vás, čo si vyberiete.