zaujímavosti o káve

Kde sa pestuje najlepšia káva na svete?

Streda, 24. november 2021

Medzi nami sa nájdu milovníci kávy, ktorým skutočne záleží na tom, akú kávu pijú a skúšajú nové odrody, rôzne chuťe a určite majú svoj obľúbený druh. A na druhej strane tí, ktorí skrátka len potrebujú kávu. :-) Čokoľvek, čo má kofeín, pričom im až tak nezáleží na tom, o aký druh kávy alebo odrodu ide. Do ktorej skupiny patríte?

Tak či onak, v tomto článku si predstavíme tie najlepšie kávy zo sveta. A je ich naozaj veľa!

Nasledujúce odstavce ale berte trochu s rezervou, kedže toto je len subjektívny názor a kvalita kávy ohromne záleží na kvalite úrody.

Existujú krajiny, pre ktoré je pitie kávy skutočný rituál, a kde z tejto vzácnej rastliny žije celá krajina.

Určite budete mať na mysli aspoň jednu z nich! My si ich však predstavíme viac.

Najlepšia káva na svete však nepochádza z Talianska, ako by si mnohí mysleli.

Taliani sú známy kávičkári, to však neznamená, že aj kávu pestujú.

Je to práve naopak, pretože v Taliansku nie je jediná oblasť, kde by sa káva pestovala. Taliani skrátka k tomu neinklinujú a kávu nepestujú, čiže známa veta "dám si výbornú taliansku kávu" v podstate nedáva zmysel. Je to ako keby ste si povedali, že si v našej kaviarni dáte našu slovenskú kávu. Ano pražili sme ju u nás, no pochádza z mnohých miest.

Napriek tomu ale Talianom môžeme vďačiť za to, že dnes popíjame espresso, cappuccino či cafe latte. Takže pre nás všetkých kávičkárov predsa len nejakú službu spravili!

Z pohľadu svetových rebríčkov patria medzi najväčších vývozcov kávy tieto krajiny:

zaujimavosti-o-produkcii-kavy-a-najvacsi-producenti

To, že sú tieto krajiny najväčšími vývozcami kávy je dané ich históriou, polohou a politikou. Avšak neznamená to automaticky, že vám odrody z týchto krajín budú aj najviac chutiť. Aj keď zlú kávu v týchto krajinách tiež nenájdete.

Hoci je to, či vám káva chutí alebo nie istým spôsobom aj subjektívne, tá najlepšia káva na svete pochádza z týchto krajín:

Etiópia (odrody Geisha alebo Etiópia Harrar)

Táto africká krajina je nielen jedným z najväčších producentov kávy, ale keď si objednáte túto odrodu, určite neoľutujete.

Etiópia je matkou kávy.

Z divo rastúcich kríkov, prevažne v regióne Kaffa, sa káva postupne rozšírila do celého sveta. Legenda hovorí o tom, že istý pastier menom Khaldi videl svoje ovečky, ktoré jedli kávovníkové čerešne. Ovečky boli čulé a takto boli v Etiópií objavené účinky kávy.

Milovníci skvelej kávy určite poznajú známe odrody Geisha alebo Etiópia Harrar.

Harrar v sebe odhaľuje chuť tmavého bobuľového ovocia, je mierne korenistá a má o niečo nižší obsah kofeínu. Má zaujímavú divokú chuť. Výborná zrnková káva je aj Geisha. Je to 100 % Arabica a má plné a vyvážená telo s výraznou arómou. Chuť tejto kávy je ovocná, mierne sladká, ale aj acidná. Pocítite v nej jazmín, jahodu či vanilku s tónmi mandlí. Vynikajúco sa hodí na mliečne kávové nápoje.

Jamajka (Blue Mountain Coffee)

Prenesme sa do slnečnej Jamajky, pretože o tejto krajine skutočne málo ľudí tuší, že...

je rodiskom jednej z najchutnejších, hoci aj najdrahších káv!

A tou je Blue mountain coffee. Pestovanie kávy sa dostalo do Jamajky ešte v roku 1723 za vlády francúzskeho kráľa Ludvíka XV. Práve ten zabezpečil, že sa tam káva dostala a o niekoľko rokov bolo jasné, že práve Jamajka je jedna z najhostinnejších krajín vhodných na úžasné odrody kávy.

Práve územie okolo Modrých hôr má ideálnu vulkanickú pôdu, ale keďže sa vyznačuje množstvom minerálnych látok, je extrémne úrodná. Táto káva má silnú arómu, bohatú chuť a strednú kyslosť. Chuť pripomína kvety či kakaové bôby.

Jamaican Blue Mountain Coffee je celosvetovo chránená známka, ktorou môžu byť označené len kávy schválené Coffee Industry Board.

Costa Rica

Tradične výborná káva z Costa Rica je vo svete je cenená ako ako jednej z najlepších káv.

Svoju hodvábnu, ale napriek tomu bohatú chuť, získava na svahoch vyhasnutých vulkánov v kostarickom kantóne Tarrazu. Práve táto oblasť je bohatá na minerály a dodáva káve jedinečnú chuť. Práve preto sa kostarická káva vyznačuje vysokou kvalitou.

Odroda Tarazu je pre miestnych obyvateľov považovaná za najlepšiu kávu na svete. Vyznačuje sa jemnou, hodvábnou a pritom bohatou chuťou s jemnou kyslosťou.

Kolumbia

Hľadáte jednu z najsilnejších aróm na trhu? Tú nájdete jednoznačne vo výberových druhoch kávy z Kolumbie. Táto krajina je najväčším vývozcom kávy, ale má aj jednu z najchutnejších káv.

Chuť tejto kávy veľmi bohatá až smotanová, má ovocnú vôňu, decentnú kyslosť a harmonickú dochuť. Práve preto je taká obľúbená.

Káva sa v Kolumbii pestuje v oblastiach, ktoré siahajú od výbežkov Ánd až ku Kordillerám. Vďaka tomu sa pestuje vo veľmi rozdielnych klimatických podmienkach, čo umožňuje dozrievanie a zber plodov v rôznom čase po celý rok.

Určite vám odporúčame ochutnať aj Kolumbiu od nás, ktorú si môžete objednať tu.

Keňa

Keňa je bohatá a zároveň chudobná krajina. Nadpriemerná produkcia výberových druhov káv je povestná po celom svete. Hlavným dôvodom je, že v Keni sú sprísnené podmienky na pestovanie kávy, ktorá sa musí pestovať bez pesticídov a chemikálií.

Hoci susedí s ďalším veľkým producentom – Etiópiou, v kvalite kávy dnes rozhodne nezaostáva. Chuť kávy má náznak lesných plodov a sušených paradajok. Charakteristickou je tiež citrusová acidita.

V neposlednom rade treba povedať, že to, že je káva drahá, neznamená, že je aj dobrá. !

Možno sa čudujete, prečo v našom zozname nieje cibetková káva alebo Black Ivory? Dôvody sú jednoduché, tieto predražené kávy vôbec nepatria medzi najchutnejšie kávy a taktiež nesúhlasíme so spôsobom akým sa káva "vyrába".

Určite vám odporúčame sa týmto kávam vyhnúť a radšej ochutnajte ktorúkoľvek kávu spomenutú v tomto článku.