zaujímavosti o káve

Prečo je káva horká?

Utorok, 16. november 2021

Prečo je káva horká? Tak táto otázka vám možno nikdy neprišla na um, ale existuje k nej niekoľko špecifických vysvetlení, s ktorými vás v tomto článku oboznámime.

Jedno je však isté...

... z kofeínu pochádza iba 15 % horkosti.

Tak čo iné ešte vplýva na horkosť?

V prvom rade treba povedať, že každá káva, ktorú pijeme má svoju špecifickú príchuť. Istý stupeň horkosti je normálny, avšak dávajte si pozor na to, keď robíte niečo nesprávne. Ak je káva príliš horká, nemusí to byť iba jej odrodou.

Čierna káva sa môže v závislosti od praženia vyznačovať ovocnou, orieškovou, čokoládovou alebo citrusovou arómou. Pravdaže, nie je to dané len pražením, ale aj celým radom ďalších dôvodov. Taktiež môže vykazovať rôzne druhy kyslosti či odtiene horkosti od mierne horkej až po kovovú. Avšak v praxi sa stávajú tiež prípady, že horká káva nemá byť tak horkou, ako to v skutočnosti je.

V prvom rade to všetko závisí od chemického zloženia surovej kávy. Chlorogénové kyseliny majú neskôr vplyv na horkú chuť a majú zásadnú úlohu pri tvorbe všetkých druhov aromatických a chuťovo aktívnych zlúčenín v káve.

Horká káva môže byť tiež spôsobená silnou intenzitou praženia, ktoré môže viesť ku jej spáleniu, čo rozhodne nie je dobré.

Horkosť nemusí byť nevyhnutne zlá, ak je spojená so špecifickou odrodou kávy.

rozne-druhy-kav-v-salkach

Ak však prebije všetky ostatné chute kávy, pravdepodobne bude problém niekde inde.

Poďme si teda prejsť tie najčastejšie dôvody a chyby, prečo môže byť vaša káva horká a pritom by nemala byť:

Správny proces

Asi 28 percent hmotnosti kávového zrna sa rozpustí vo vode.

Zvyšok predstavuje celulóza a rastlinné vlákna. Z kávových zŕn sa v rôznych fázach procesu varenia extrahujú rôzne príchute. A nie všetky tieto príchute sú dobré. Snažte sa z kávy získať tie dobré chute a nie naopak. Ak sa vaša káva príliš dlho extrahuje, bude chutiť horko, pretože práve nadmerne extrahovaná káva naopak uvoľní do vody zmesi horkej chuti.

bottomless-sitko-na-espresso

Extrahovanie je dôležité pri príprave kávy, napríklad, z french press. Ak sa bude lúhovať príliš dlho, bude jednoducho horká.

Vhodná teplota

Práve vhodná teplota vody má jeden z najväčších vplyvov na horkosť kávy. Medzi teplotou vody a dobou varenia je dôležitý vzťah. A horká káva práve môže, ale nemusí byť výsledkom.

Vo všeobecnosti platí, že ak je voda príliš horúca, kávové zrná sa môžu takpovediac zapariť. Veľmi rýchlo tiež uvoľňujú rôzne zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú chuť.

Ideálna teplota na prípravu kávy je najčastejšie tesne pod bodom varu.

Vždy sa však riaďte odporúčaným spôsobom podľa výrobcu, hlavne v prípade kávovarov.

Mimochodom, pri akomkoľvek spôsobe prípravy kávy je ideálna filtrovaná voda.

horuca-kava-sa-nalieva-do-pohara

Správna hrúbka mletia

Tá je pri príprave kávy mimoriadne dôležitá. Stačí nesprávne nastavenie a svoju kávu tým môžete naozaj pokaziť.

Napríklad, ak ju zomliete príliš nahrubo, môže práve extrahovať to, čo by nemala. A naopak, pri príliš jemnom zomletí pôjde o pre-extrahovanie. Všetko toto spôsobuje jej horkosť.

mlyncek-na-kavu-melie-kavu

Ak chcete vedieť, akú hrúbku mletia potrebujete, riaďte sa tým, aký spôsob prípravy kávy uprednostňujete.

Špinavé náčinie

Ak budete pracovať so špinavým strojom, bude to viesť pravdepodobne tiež ku veľmi horkej káve. Nepoužívajte tiež zostatkovú kávu, ktorú budete mať z predchádzajúcej prípravy. Ovplyvní to jej chuť.

Základ je si stroj pred každou prípravou kávy dobre vyčistiť.

Istá odlišnosť môže nastať aj pri dvoch typoch kávy - acidná káva a tmavo pražená káva. Acidita kávy je do určitej miery spojená s kyslosťou. Zvyčajne sa jedná o Arabicu a jej chuť je práve zľahka kyslastá. Oproti tomu je tu Robusta, ktorú nájdete v nižších oblastiach a práve má môže mať mierne horkastú chuť. Tmavo pražená káva má na rozdiel od tej svetlo praženej kávy taktiež jemne horkastú príchuť.

Totiž, samotné kávové zrno kávovú príchuť nemá. Túto špecifickosť získava až pražením.

Čierna káva je rozhodne dobrá, keď v nej prevažujú chute, ktoré tam majú byť. Akonáhle je príliš horká alebo aj príliš kyslá, nie je to správne.

Vyvarujte sa základným chybám a snažte sa získať z nej maximum, aby ste si ju mohli vychutnať, ako sa patrí. :-)