príprava kávy

Základné kávové nápoje

Utorok, 16. november 2021

Stáva sa vám, že prídete do kaviarne a neviete, čo si máte objednať?

V ponuke je také množstvo kávových nápojov, aké si len dokážete predstaviť, a každý z nich predstavuje iný pôžitok z kávy. O tom by vedeli určite svoje povedať aj baristi, pretože vedieť pripraviť kávové nápoje je dnes skutočné umenie.

Aby ste sa nabudúce pri objednávaní svojej šálky kávy vedeli rozhodnúť lepšie, pripravili sme pre vás popis tých základných druhov, či už sú to klasické kávové nápoje alebo mliečne kávové nápoje.

Na úvod však ešte jedna veľmi podstatná otázka – káva s mliekom alebo bez?

Sú krajiny, kde sa čomukoľvek v káve skutočne opovrhuje. Nech už je to mlieko alebo sladidlo. Takou krajinou je, napríklad, Kolumbia. Prečo je to tak? Pretože podobne, ako je to s čajom v Indii, pitie kávy je tu považované za určitý rituál. V Kolumbii nájdete obrovské kávové plantáže a káva je tam skutočne rastlinou číslo jeden.

Ak chcete, neváhajte ochutnať aj našu čerstvo praženú Kolumbiu :)

Možno by ste sa divili, ale skúsení baristi odporúčajú piť kávu presne tak, ako vám chutí. Takže smelo aj s mliekom či cukrom.

Na druhej strane, čo tiež tvrdia je fakt, že mlieko rozvíja v káve úplne nové chute. Aj preto je vždy súčasťou prestížnych súťaží baristov vždy príprava klasického kávového nápoja a mliečneho kávového nápoja.

A v súvislosti s tým ešte jedna zaujímavosť. Viete, ktoré krajiny patria medzi najväčších svetových producentov kávy? Je to, samozrejme, Brazília a vzápätí za ňou Vietnam. Tiež spomínaná Kolumbia, Indonézia, Etiópia, potom India a Honduras a Mexiko.

Najväčší producenti kávy svetovo

A teraz už k samotnému nápoju.

Existujú dva základné druhy kávových nápojov:

Klasické:

  • Ristretto
  • Espresso
  • Doppio
  • Lungo

Mliečne kávové nápoje:

  • Cappuccino
  • Cafe latte
  • Espresso Macchiato
  • Latte Macchiato

Klasické kávové nápoje (čierna káva)

Ristretto

Ristretto pochádza z talianskeho slova, ktoré má význam “skrátený”. Niekedy sa zamieňa s názvom “piccolo”, ale nie je to tak. V skratke ide o malé espresso. Príprava je veľmi podobná, avšak tento nápoj má zvyčajne iba 10 až 15 ml. Dôležité je, aby bola vždy na tejto káve hustá a krémová pena.

Ristretto obsahuje rovnaké množstvo kofeínu ako klasické Espresso.

Pochádza odnikiaľ inakadiaľ než z krajiny, v ktorej kávu, hlavne tú malú milujú, a tou je Taliansko. No a v neposlednom rade – ristretto sa podáva do tej istej veľkosti šálky, do ktorej sa pripravuje Espresso.

Espresso

Kto by nepoznal Espresso. To si asi všetci objednávame zo všetkého najčastejšie, však je to tak? Ide o malú šálku dobrej a primerane silnej kávy. Táto káva sa musí pripravovať vo vysokotlakovom kávovare. Kvalitná porcia Espressa má 9 g kávy a 20 – 30 ml vody. Teplota vody by mala byť okolo 90 – 96 stupňov a čas extrakcie kávy je od 20 do 30 sekúnd. Ak by to bolo dlhšie, z kávy sa začnú uvoľňovať zdraviu škodlivé triesloviny.

Po nekvalitne pripravenej káve, môžeme mať bolesti žalúdka.

Vedeli ste, že prvý espresso stroj vznikol v roku 1884 v Taliansku? A odvtedy sa píše história tohto slávneho kávového nápoja. Hlavne na Slovensku sa s obľubou používajú tiež názvy presso alebo malé presso – tieto označenia však nie sú správne.

Doppio

Doppio je dvojitá dávka kávy, či už Ristretta alebo Espressa, ktorá je extrahovaná pomocou filtra na dvojitú kávu. Obsahuje teda 14 až 16 gramov kávy. Doba extrakcie je pritom rovnaká ako pri Espresse respektíve Ristrette. Pritom sa používa 30 – 60 ml vody. No a teplota vody je tiež úplne rovnaká ako v prípade jednej kávy.

Keď teda budete mať zajtra ráno chuť na väčšiu dávku kofeínu, nepýtajte si „veľké presso“ ale Doppio, u nás kľudne aj Double Shot :)

Lungo

Na kávu Lungo sa zase používa presne to isté množstvo kávy, čiže 7-9 gramov ale omnoho viac vody v porovnaní s Ristrettom či Espressom.

No na jednu vec si pri objednávaní Lunga dávajte pozor, a tou je čas extrakcie. Správne Lungo vyzerá nasledovne. Dostanete klasické Espresso do väčšieho pohára, zvyčajne toho na Cappuccino a k tomu horúcu vodu na namiešanie Lunga podľa vašej chuti. Ak dostanete kávu už zmiešanú, kľudne ju vráťte, lebo to môže znamenať, že ju barista nechal celú pretiecť a tým pádom máte v nápoji spomínané nezdravé triesloviny.

Ak si teda chcete kávu vychutnávať o niečo dlhšie, ale chcete ju mať „slabšiu“, Lungo je správna voľba. Táto voľba pochádza z talianskeho slova, ktoré znamená zriedený. Čiže Espresso s extra dávkou vody.

Mliečne kávové nápoje

Cappucino

Poďme k najobľúbenejšiemu mliečnemu kávovému nápoju, ktorý opäť pochádza z Talianska. Základom každého mliečneho kávového nápoja je Espresso alebo Ristretto.

Objem, ktorý sa používa na prípravu Cappucino kávy, je 150 – 180 ml, ale objem samotnej kávy je iba 20 až 30 ml, keďže vychádzame z Espressa. Zvyšok okrem Espressa tvorí mlieko a mliečna pena. Cappuccino musí mať navrchu krémovú mliečnu penu a žiadne bublinky. Znakom jeho kvality je vysoká pena, ktorá by mala mať minimálne 1 cm.

Caffe Latte

A čo také Caffe Latte? Na jeho prípravu sa používa klasické Espresso, avšak väčšiu časť tvorí mlieko a mliečna pena, preto v konečnom dôsledku vznikne mliečny kávový nápoj, ktorý má 280 – 330 ml.

Pôžitok z tejto kávy je teda omnoho jemnejší. Príprava je veľmi podobná Cappuccinu, no pena je jemnejšia, nemá typickú krustu, ktorou je známe Cappuccino.

Flat white

Ak chcete silnejšiu kávu s mliekom, Flat white je pre vás. Vytvára sa z dvoch kvalitných šálok Espresso alebo Ristretto, čiže objem kávy tvorí 30 až 60 ml. Tento objem sa do 150 - 180 ml doplní mliekom a penou rovnakou ako Cappuccino.

Zaujímavosťou je, že tento druh mliečneho kávového nápoja pochádza z Austrálie a niekedy sa stretnete s označením „austrálske cappucino“.

Espresso macchiato

Espresso macchiato nie je nič iné ako Espresso s malým množstvom mikropeny. Macchiato v preklade totiž znamená škvrnitý. Delí sa na klasické a moderné, a to moderné vyzerá ako mini Cappucino. Výsledný nápoj má asi 80 ml.

Latte macchiato

V doslovnom preklade znamená ušpinené mlieko. Príprava tohto nápoja je o niečo zložitejšia, ako príprava klasického Caffe Latte. Espresso sa pomaly vlieva do horúceho mlieka, ktoré je pokryté vrstvou mliečnej peny. Tým vznikne mliečny kávový nápoj, ktorého stred tvorí mlieko zafarbené od kávy.

Tak čo – keď si nabudúce budete objednávať kávu, už si určite budete vedieť vybrať!